HPV gud vajb
 · Novice

Ste vedeli, da je okužba s humanimi papilomavirusi (HPV) najpogosteje prenosljiva spolna okužba?


S HPV se vsaj enkrat v življenju okuži okoli 80 odstotkov spolno aktivne populacije, ker pa večina okužb poteka brez vidnih simptomov, virus posamezniki širijo nevede. Virus se prenaša z neposrednim stikom kože ali sluznice pri spolnih odnosih in drugih intimnih stikih.

Največji delež okužb se pojavi po začetku spolne aktivnosti, zato so okužbe s HPV najpogostejše pri mladih in mladostnikih, starih od 15 do 25 let. Virusi poleg vidnih genitalnih bradavic oz. kondilomov povzročajo predrakave in rakave spremembe na spolovilih, zadnjični odprtini in ustnem žrelu, kar pa ne slabša počutja, zato je, če se ženska ne udeležuje presejalnih programov, okužbo sploh težko zaznati. S HPV se lahko okužijo tudi moški, pri katerih okužba poteka še bolj prikrito kot pri ženskah.

Pri preprečevanju okužbe s HPV nam lahko pomaga premišljena, zdrava in varna spolnost. Dekletom in fantom se svetuje dosledno upoštevanje pravil zdrave spolnosti ABC: abstinenca oziroma odložitev prvega spolnega odnosa na obdobje večje zrelosti in s partnerjem, ki ga poznamo in mu zaupamo, B: bodi zvest in C: uporabi kondom. Uporaba kondoma sicer zmanjša verjetnost za okužbo, a je popolnoma ne prepreči, saj je zanjo dovolj že stik s kožo ali sluznico okuženega.

Najboljša zaščita pred okužbo s HPV je vsekakor pravočasno cepljenje, torej pred prvim spolnim odnosom. Cepljenje proti HPV je vključeno v redni program cepljenja in je tako na voljo brezplačno za deklice in dečke v šestem razredu osnove šole ob rednem sistematskem pregledu. Cepljenje je učinkovito tudi pri mladostnikih in mladostnicah, ki so že imeli spolne odnose ali intimne stike. Dobro jih varuje pred novo okužbo, vendar ne pozdravi že nastale.

O gibanju Gud vajb

Gud vajb je gibanje, ki ozavešča in ponuja različne informacije o virusih HPV, njegovih posledicah in možnostih cepljenja proti virusih HPV. V center svojega delovanja je postavil odpiranje prostora za varno in iskreno komunikacijo, izmenjavo izkušenj žensk in moških, ki so se s HPV virusi že srečali ter omogočil dostop do odgovorov zdravnikov, ki se redno oglašajo na vprašanja skupnosti.

Če te zanima več, skoči na FB stran ali pa pokukaj v FB skupino.

gud vajb
Nagradne igre