Čokoholiki kmalu brez priljubljene sladice?

Čokolada bi lahko kmalu postala zelo iskana sladica. Kakavovci po svetu namreč ne zdržijo povečanega povpraševanja po tej poslastici. Znanstveniki tako svarijo, da smo na pragu pomanjkanja čokolade. Leta 2013 smo pojedli za 70 tisoč metričnih ton več kakavovih zrn, kot smo jih proizvedli. Zdaj pa največji proizvajalci izdelkov iz kakavovih zrn svarijo - leta 2020 bo povpraševanje ponudbo preseglo za milijon metričnih ton. In šlo bo še na slabše.Razlogi za pomanjkanje kakavovih zrn so številni: od pesticidov, do bolezni, ki napadajo kakavovce, ebole, ki je prizadela prav države, ki proizvedejo največ kakavovih zrn. Svoj delež v zgodbi pa odigra tudi vse bolj zahodnjaški okus Kitajcev. Ti namreč pojejo vse več čokolade. Sladice, ki jo pred nekaj leti skoraj niso konzumirali.In kaj se bo zgodilo z našimi čokoladami v prihodnjih letih? Vse dražje bodo, a hkrati vse manjše, napovedujejo proizvajalci. In dodajajo, da bodo čokolade vse večkrat vsebovale dodatke, kot je nugat, lešniki in ostala polnila. Čokolada bo tudi manj čista, saj bo poleg kakavovcev vsebovala več rastlinskih olj.
Nagradne igre